zaterdag 30 december 2023

BOTTER OP KOERS!

 Van een bekende van mij kreeg ik enkele jaren geleden een onafgewerkt bouw pakket van een BOTTER nu heb ik niks met bouwpakketten dus de doos stond te verstoffen. Tot het watersnood museum de inspiratiebron werd om een BOTTER te gaan bouwen, op de plank bij mij staan al de HENGST, ZEEUWSE SCHOUW en HOOGAARS maar voor de BOTTER moest inspiratie komen. Uitgaanspunt bij mij is n.l Zeeuwse roots en ik vond bij de BOTTER geen Zeeuwse roots. Maar de UK 141 in het watersnood museum zit vanaf 1953 in het Zeeuwse dna die overtuiging kreeg ik daar ter plaatse.

Ik ben eerlijk en het model in het museum is voldoende als weergave van de “admiraal” zoals hij in 1953 ook wel werd vernoemd, natuurlijk moet je als museum blij zijn met een exemplaar die de bezoeker mee neemt in het verhaal. Voor mij en mijn kleinzoon voldeed het scheepje hier niet aan op aandringen van mijn kleinzoon van 13 jaar is in mijn werkplaats de BOTTER verschenen, van het stoffige bouwpakket heb ik een kern tekening kunnen maken en middels de foto’s van de UK 141 en Google komt het scheepje in zijn vorm.

Lengte 60cm verhouding 1:27 materiaal deels hard hout en moet na afwerking een uitstraling hebben van een stalen huid. Het scheepje krijgt de afwerking die werkelijkheid moet benaderen voorzien van ca.14 figuranten en visserij details.






dinsdag 19 december 2023

BOTTER IN PROGRESS!

 De #botter, #1953, #Zeeland ontwikkeld langzaam voorop staat kwaliteit, het model moet beschikbaar zijn voor exposities. Het thema van het schip is de watersnoodramp in Zeeland 1953, het moet vol komen te hangen met details  waar door het voor jonge kijkers beter te begrijpen is wat deze schepen voor rol speelde in de moeilijke dagen na de ramp. 










woensdag 6 december 2023

KNIPPEN EN PLAKKEN AAN DE UK-141

 In middels komt er schot in de UK-141 de held van de Zeeuwse bevolking in 1953 tijdens de rampnacht van februari. De botter werd in de begin jaren 30 gebouwd en zoals vaak naar de wensen van de opdrachtgevers. Na 1953 is de boot diverse malen gewisseld  van eigenaren met mogelijk verschillende inzichten. Het origineel is weer in de vaart en zelfs onder zeil gezet. Voor mij is de uitstraling van de versie die in 1953 voer belangrijk en maak ik voor het bouwen gebruik van oude foto’s van de periode rond 1953. Daarom zie je hoe ik nu met knippen en plakken ontwerp. Alleen dan kom ik in de buurt van de authentieke versie, allen dan kan gedacht worden aan een inter actieve uitstraling als het klaar is.





vrijdag 1 december 2023

Botter UK 141 de held van 1953 in progress

 In mijn atelier bouw ik aan een botter, dit is een type platbodem wat veel werd gebouwd rond de Zuiderzee. Uiteraard zijn het origineel houten zeilschepen voor de visserij, waarna zij in staal met motor werden uitgevoerd. In de ramp maand februari 1953 is de schipper van de UK 141 en enkele kotters de Zeeuwse bevolking komen helpen bij de reddingswerker. 

De UK 141 in een platbodem die door de door gebroken dijken kon manoeuvreren en mensen uit benarde positie kon weg halen. Een heldenrol die in het watersnood museum te Ouwerkerk wordt belicht.

Ik bouw een uitvoering die een interactief beeld geeft wat het scheepje.







Nautilus Jules Verne

 #Nautilus #nautilus #Jules Verne #20000 miles #fantasy #disney 

Inspiratie voor het bouwen komt bij mij van de oude boeken van Jules Verne maar ook het model met de daarbij komende techniek. Het model heeft een lengte van 67 cm de werkelijke afmeting in de boeken is 70 meter. Om het model te maken is gebruik gemaakt van A4 tekeningen van Google plus foto onderzoek. Het model is van hout en afgedekt met dun metaal alle kleine onderdelen komen uit mijn attributen doos. De opstelling is een moment uit de #film 20000miles  onder zee en geeft het beeld weer waar een #octopus de Nautilus probeert te pakken. De octopus heeft een metaaldraad frames met daarom heen sneldrogende boetseerklei. Zowel de Nautilus als de octopus zijn afgewerkt met acryl verf.








zaterdag 7 oktober 2023

WE LATEN DE TANDEN ZIEN

Na maanden komen de tanden. De Nautilus is bekend voor de vernietigende kracht die het bezat en zich boorde door de houten schepen. Jules Verne verzon zijn verhalen in de 19e eeuw, zijn onderzee boot was 70 m en kapitein Nimo leefde met zijn bemanning van alles wat de oceaan hem kon bieden. Zijn schip was gepantserd en voorzien van grote zaag tanden, ik ben in het stadium van de tanden. Met modelleer klei bouw ik ze langzaam op en laten ook het #model een krachtige uitstraling krijgt.





vrijdag 29 september 2023

JULES VERNE

 Ik ben tot de ontdekking gekomen dat het wel heel lang geleden is dat er onderhoud werd gepleegd aan de blog. Geen tijd? Zo starte ik maanden geleden aan een onderzee boot, niet zomaar een maar de Nautilus van Jules Verne. Hoe bouw je de Nautilus? Met een bouwdoos? Mooi niet, als je bouwt gebruik dan je eigen mogelijkheden. Eerst op zoek naar beeld materiaal en maten, zoek maar bij Disney dan komen ze boven drijven, immers hij ligt in de vijver van Disneyland Parijs. Dan alles op het tekenbord. Het is geen project van een paar maanden, eerder een paar jaar. Maar een beetje modelontwerper zet meerdere projecten op in de werkplaats. Inmiddels is de romp af en staat even op pauze om een ander project voorrang te geven. 






MANECH

Dit Franse visbootje gaf ik een Keltisch Bretonse jongensnaam, mijn dochter tekende het bootje begin jaren 90 in Bretagne. Tegenwoordig rijden mijn vrouw en ik met een camper bij regelmaat door Frankrijk wij zoeken de cultuur niet op, maar komen het gewoon tegen. Alleen lezen, wijn drinken en een spelletje vult geen tijd, dus neem ik mijn modelbouw mee op reis. Omdat Bretagne centraal stond voor de reis heb ik de tekening tot leven gebracht, thuis werd de boeg ontworpen en onderweg is de afbouw tot stand gekomen. Ook dit bootje is reeds cultuur want zelf wrakken zie je niet meer op afgelegen plekjes. 






Notre-Dame de Courson

 Op reis kom je soms bijzondere mensen tegen, toen wij Kris kras door NormandiĆ« besloten te reizen met de camper kwamen wij terecht op een  camperplaats bij het dorp Notre-Dame-de-Courson-Dame de Courson in Pays de Auge. Naast ons stond Dominique een 70 plusser met een indrukwekkende portfolio bij zich. Ter plaatse bewerkte hij marmer tot bijzondere vormen bijna inka achtig, hij bleek hierin les te geven in de winters en te exposeren in BelgiĆ«, Frankrijk, Spanje enz. Op diverse plaatsen van Europa staan dan ook zijn bronzen afgietsels. In zijn jongere jaren werkte hij veel aan ornamenten van de grote kerken in Frankrijk zoals Amiens, Chartre en Parijs. (O.a Notre-Dame Parijs) Nu rijd hij in zijn werkplaats rond, het heeft ons geleerd niet al te snel te oordelen over de buren op een camperplaats.